Школа 2017
Наш девіз
Хто міцні знання має - той горіх науки розламає
Герб школи
Призери олімпіад
Стежина знань
Герої АТО
Саган Сергій
Школа 2016
Форма входу
Логін:
Пароль:
 
Головна » 2016 » Лютий » 1 » Шкільна стежина №64, Січень 2016, Соборність - це не просто свято
11:32
Шкільна стежина №64, Січень 2016, Соборність - це не просто свято
Кожен свідомий українець повинен знати та відзначати національні свята нашої країни, адже це історія нашого чарівного краю, без якої б не було ані теперішнього, ані майбутнього.
22 січня 1919 року в Києві на Софійському майдані сталася визначна подія в історії нашого народу - урочисте проголошення Акту Злуки: в єдину українську соборну державу об'єдналися Українська Народна Республіка і Західно-Українська Народна Республіка. Цей день є дуже важливою датою для кожного українця, оскільки об’єднались в єдине ціле землі, що становлять тепер велику частину нашої держави.
Соборність - це не просто свято, ні, це - символ. Символ довготривалої боротьби українців за незалежність і свободу,символ братерства і порозуміння. Я вважаю, що відзначення цього свята сьогодні важливе, як ніколи. Воно нагадує нам про те, що лише в єдності ми маємо силу, лише разом зможемо подолати всі біди та нещастя, які випали на долю нашого багатостраждального народу.
На знак єдності українського народу, в честь Акту Злуки, універсалу про об'єднання УНР і ЗУНР у соборну Україну, був утворений «живий ланцюг», який відбувся 21 січня 1990. Цей ланцюг був утворений дуже багатьма людьми, українцями, що прагнули єдності східних і західних земель нашої країни. Саме він є живим доказом братерства, рівності нашого народу, який пролив чимало крові заради суверенності України.

Нещодавно і у нашій школі був утворений «живий ланцюг». Школярі, взявшись за руки, утворили довжелезний ряд в знак соборності нашої країни. Якби сторонній очевидець подивився на нас, патріотів з гордо піднятими головами, в нього не залишилося б сумнів, що майбутнє країни в  надійних руках.
Зараз, нажаль, на долю нашої неньки-України випало чимало випробувань. Нам, українцям, необхідно тепер, як і у 1919 році, знайти спільну мову та порозумітися, адже, пам’ятайте, ми власноручно пишемо сторінки історії і на помилку не маємо жодного права. Нам можуть не пробачити її ані пращури, ані нащадки…

Петрук Олексій, 9-А клас

Всеукраїнська акція

Волонтерство, благодійність і милосердя стали нероздільними у зв’язку з подіями на сході нашої країни.
Протягом тривалого часу за ініціативи українського благодійного фонду «Овес» уся країна збирає кришечки від пластикових пляшок. Саме від них залежить життя бійців АТО, бо 500 000 кришечок – це протез руки, а 850 000 – протез ноги. Насправді протези з кришечок ніхто не робить. Сировина, отримана після їхньої переробки, йде тільки для виготовлення дрібних частин суглоба протеза.
Одна кришечка важить близько трьох грамів, а на один протез необхідно не менше тонни.
Зібрані кришечки фонд «Овес» здає на вторинну сировину підприємству «Бровари-Вторма», а виручені гроші планують витратити на оплату імпортних протезів для бійців АТО.
Наша школа також приєдналася до цієї благодійної акції. Спільними зусиллями учнів та вчителів було зібрано більше трьох тисяч кришечок. Ми вдячні всім, хто прийняв активну участь у цій акції, яка допоможе врятувати життя нашим бійцям.
Важливо бути небайдужими до тих, хто захищає нашу Україну. І пам’ятаймо слова американської письменниці Хелен Келлер: «Справжнє милосердя – це бажання приносити користь іншим людям, не думаючи про винагороду»
Президент школи
Кондратюк Аня


Бій під Крутами
"На Аскольдовій могилі поховали їх, тридцять мужніх українців, славних, молодих. На Аскольдовій могилі український цвіт - по кривавій дорозі нам іти у світ...” - ці слова належать П. Тичині, який нагадує нам про одну з найтрагічніших сторінок нашої історії. А історія наша вмита кров'ю і сльозами, і ми повинні знати про бій під Крутами.
"20 січня 1918 року на переговорах Бахмач - Ніжин(під Крутами) останній резерв УНР — Допоміжний Курінь Студентів Січових Стрільців стає до бою. 300 юнаків під орудою сотника Омельченка. По три набої на душу. Проти 13000 муравйовських зарізяк”.
Крути — залізнична станція між Бахмачем та Ніжином, де 17 (30) січня 1918 року відбувся бій, у якому взяли участь студенти-добровольці Українського Народного Університету та Київського Університету ім. Св. Володимира, учні старших класів Кирило-Мефодіївської гімназії. Хоча про яких добровольців могла бути мова? Добровольці — ті, хто виступає з доброї волі. А їм сказали так: "Або погоджуйтесь бути добровольцями, або повертайтесь по своїх домівках і немає чого вам робити серед студентів”...

І повезли їх у холодних вагонах на станцію Крути. Хлопці вийшли з вагонів і ще довго йшли пішки під лютим морозом. Нарешті зринула команда ставати табором, братися за лопату і якомога надійніше закопуватися в землю. Ввечері, коли хлопці, обливаючись липким потом, довбали замерзлу землю, кінна розвідка сповістила, що насувається ворожа сила, удесятеро більша і потужніша за нашу... Ночували студенти на полі в снігу. Минула довга ніч, настав похмурий ранок. Раптом розітнувся ворожий гарматний постріл. За ним другий, третій. Розпочався нерівний бій. Протягом 5 годин українські підрозділи стримували атаки ворога. Але українська молодь не злякалася, не кинулася врозтіч. Хоробрі лицарі з вигуками "Слава!” зустріли ворога мужньо. Вони билися хоробро, завзято, з подиву гідною мужністю. Воліли вмерти, а не здатися в полон.
Загиблих було поховано з військовими почестями на Аскольдовій горі у Києві. Триста молодих героїв упали смертю хоробрих, віддавши своє життя за волю України!
Омелянчук Анастасія,
9-А клас


Переглядів: 484 | Додав: emschool1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024
Школа
Наша адреса
11201, Житомирська обл., смт. Ємільчине,
вул. Шевченка, 4
тел. (04149)-21380

E-mail: emschool_1@ukr.net
Спартакіада
Герої АТО
Макарчук Юрій
Герої АТО
Лаговський Віктор
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Мій профіль | Вихід
Пошук
Шкільне життяМалюнки дітейЄмільчинеГостьова книгаФорум